Odpovedal: EDUSAN - lekár
IP: 81.0.212.4
Re: Cholesterol
(Číslo príspevku 17.969, zo dňa viden?2822x)
ODPOVEDAŤ / Predchádzajúci príspevok

Rozbor na všetky zložky cholesterolu sa u nás bežne nevyšetruje. Vyšetruje sa celkové množstvo cholesterolu - nízkodenzitný cholesterol (LDL) sa vypočítava. Podrobnejšie informácie nájdete v prípevkoch Re: cholesterol a
Re: cholesterol. Dôležitý je HDL/LDL pomer, ako aj celkové hodnotenie lipidového spektra. Prevod merných jednotiek: ak chcete zmeniť mmol/l HDL alebo LDL cholesterolu na mg/dl, násobte hodnotu číslom 39; mmol/l triglyceridov číslom 89, v opačnom smere deľte 89 (resp.39). Hodnoty cholesterolu v mg/dl násobené číslom 0.025864 sú hodnoty v mmol/l. Automatický prevod hodnôt obidvoma smermi je na stránke converting cholesterol measurements . Hodnoty cholestrolu ovplyvňuje aj zdravá výživa: www.pfizer.sk. Aktuálna situácia v SR je na stránkach www.szusr.sk. Automatické vyhodnotenie hodnôt cholesterolu nájdete na stránke Cholesterol calculator. On-line vyhodnotenie kardiovaskulárneho rizika je na stránke Kalkulácia rizika. V liečbe nepriaznivého lipidového spektra – vysokého zlého (LDL) cholesterolu a nízkeho dobrého (HDL) cholestrerolu sa používajú najmä antioxidancia (vitamín A, C, E, selén, koenzým Q-10), statíny, úprava výživy, redukcia stresov, zvýšenie pohybovej aktivity a ďalšie liečebné a preventívne opatrenia. Zmenili sa názory na niektoré zložky výživy, ktoré obsahujú okrem dobrého cholesterolu aj ďalšie zdraviu prospešné prvky. Dôležitý je najmä dostatočný obsah vlákniny v potrave. Potravinová pyramída je napríklad na stránke www.heartpoint.com, zdravé potraviny na www.bbc.co.uk odporúčania pre Európu sú na stránke www.diazurnal.sk. Priaznivé účinky má aj víno, najmä červené. Dôležitá je kombinácia všatkých rizikových faktorov a komplexné určenie rizika, z ktorých cholesterol je len jeden z parametrov, pričom napríklad fajčenie alebo obezita, vysoký tlak alebo stresy môžu predstavovať vyššie riziko.